top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תBoaz Samorai

צילום מתוך כוונה

באיזשהו שלב מגיע הרגע שבו, צוללים אשר נוהגים לצלם מתחת לפני המים מתמקדים בצילום עצמו יותר מאשר בצלילה. באותו הרגע התחביב העיקרי מתחלף - מצלילה גרידא, לצילום תת ימי ואז כל תכנון הצלילה וההכנות השונות מתמקדות במטרת הצילום והשגת הפריים האיכותי, אפילו יותר מאשר ההנאה שבצלילה עצמה. צלילה ללא מצלמה כבר לא באה בחשבון עבור חלקם, והם הופכים להיות בן הזוג הגרוע ביותר לצלילה עבור כל מי שאינו חולק עימם את התשוקה הזו. אני יודע את זה כי אני אחד מהם...

מאת: בועז סמוראי

צילומים: בועז סמוראי

צולל ודולפין מבעד למסך של אלמוגים, צילום: בועז סמוראי

צולל ודולפין מבעד למסך של אלמוגים, צילום: בועז סמוראי

אין במאמר הבא כל כוונה לשכנע מישהו לנהוג באופן דומה. מטרתו העיקרית היא להכניס מעט מחשבה לרגע הקטן שעובר לפני ואחרי שלוחצים על ה- Shutter של המצלמה.

המשפט "תמונה אחת שווה אלף מילים" לא תמיד נכון, וכמו שאני נוהג לשנן עבור חניכי קורסי הצילום התת ימי שאני מעביר – עדיפה תמונה אחת טובה מאלף 'כמעט' טובות.

אז אולי באמת היא תהיה שווה אלף מילים.

אז קודם כל בואו ונבדיל בין צילום ספונטאני ולבין צילום מתוך כוונה. אמנם חלק מהתמונות הטובות ביותר שצולמו עד היום, צולמו כשאנשים נקלעו למצבים בלתי רגילים, והשכילו לנצל את הרגע ולצלם אותו. לפעמים אין לנו זמן מיותר מלבד להרים את המצלמה, לכוון וללחוץ. אבל כשיש עוד איזה רגע אחד קטן, אז כדאי לנצל אותו לצילום מתוך מחשבה ותכנון. צילום מתוך כוונה.

ראשית כל אני תמיד מנסה לדמיין את הפריים בעיני רוחי, ולחשוב על הקומפוזיציה ומבנה התמונה: מה לכלול? מה לא לכלול? מהי זווית הצילום הטובה ביותר? על איזה רקע תצולם התמונה? ושאלות נוספות שיעזרו לשפר ולהעצים את התמונה.

מנטה שוחה לצד קיר אלמוגים

התמונה הבאה צולמה בטובתאה ריף בפיליפינים כשביצענו צלילת זרם לאורך קיר אלמוגים יפהפה. הבחנתי במנטה ששחתה נגד הזרם לכיוון הקבוצה ובמספר השניות שעמדו לרשותי התמקמתי קרוב לקיר האלמוגים כך שהצלחתי לכלול באותו הפריים אלמוג מניפה גדול ויפה וחיכיתי לרגע שבו המנטה תיכנס לתוך הפריים על רקע המים הכחולים. היתה לי הזדמנות אחת בלבד לצלם את התמונה והעדפתי לקחת את הסיכון ולצלם את השילוב הזה של המנטה עם קיר האלמוגים המרשים מכיוון שכך זה יעביר את הרגע והחוויה בצורה הטובה ביותר. תמונות של מנטה בנפרד ושל קיר האלמוגים בנפרד לא חסרות, ולכם הלכתי על השילוב הזה. מבחינת תפעול טכני מיד כשהתמקמתי ליד אלמוג המניפה צילמתי תמונה כדי לתאם את משתני המצלמה כך שהחשיפה תקלוט גם את המנטה וגם את האלמוגים.

כשיש הזדמנות לצילום חוזר אני מקפיד על הכלל הבא: עיקרון הצבת. כדי להגיע לתוצאה טובה עלינו לנהוג על פי אחד מהכללים המנחים העיקריים שלי בצילום תת ימי וזהו עיקרון הצב"ת – צלם, בדוק ותקן.

צילמת? מעולה. אל תזוז! בדוק את התוצאה ותקן אותה בהתאם. חפש מה יכול להיות יותר טוב מבחינת הנקודות הבאות:

חדות – האם התמונה חדה ומפוקסת במקום הנכון? האם כדאי לכוון אותה למצב מקרו?

קומפוזיצייה – הרכב התמונה לפי חוק השליש או מרכוז הנושא, שוליים מתאימים וכ"ו

תאורה – האם התמונה מוארת כראוי? האם ניתן לשפר את התאורה על הנושא ו/או הרקע?

צבעוניות – האם הצבעים שהתקבלו מתאימים לך? האם המצלמה מכוונת למצב הנכון? מצב תת ימי, איזון לבן וכ"ו.

זוית – האם האובייקט מוצג בזווית מעניינת? האם ניתן לשפר אותה ולהבליט אותו כלפיי הרקע?

מרחק – האם אפשר להתקרב יותר אל האובייקט מבלי שיזוז? האם כדאי להתרחק כדי לכלול רקע מעניין יותר?

נושא – האם יש לתמונה נושא ברור? האם אפשר להדגיש אותו ולחזק אותו?

רקע – האם הרקע מוסיף או גורע? האם הוא מבליט את האובייקט או גונב מתשומת הלב?

בעת בדיקת התמונה כדאי לבצע זום לתוך התמונה ולחפש בה הפרעות קטנות שאולי לא נשים אליהן לב על מסך המצלמה הקטנה, אך אלו יפריעו מאד לאחר מכן על מסך רחב. לפעמים ניתן לשפר את התמונה ולצלם אותה שוב בצורה מוצלחת יותר. לא תמיד זה אפשרי, אבל כשכן אז כדאי מאד לעשות זאת ולא להצטער לאחר מכן על עוד תמונה 'כמעט מוצלחת'.

דג דקר פוער פה עבור ניקוי על ידי שרימפ זעיר שנכנס לתוך פיו, צילום: בועז סמוראי

התנהגות בעלי חיים

כשמושא הצילום שלנו הוא בעל חיים, לא תמיד ניתן לצפות את התנהגותו ומידת 'שיתוף הפעולה' שלו, אבל ככל שנתבונן בו וננסה להכיר אותו ואת דפוס פעולותיו, כך נוכל להתכונן בצורה טובה יותר לצילום מוצלח. לא תמיד ניתן להסביר זאת במילים, אך ישנן כל מיני תגובות מסויימות שניתן לצפות אצל בעלי חיים כמו למשל פעולת הניקוי בה בעלי חיים פותחים את פיהם ומאפשרים לדגים או סרטנים זעירים להיכנס לתוך פיהם ולנקות ממנו שאריות מזון ו/או טפילים. פעולה זו תקרה בנוכחותכם רק אם היא לא תפריע לבעלי החיים. נסו לדמיין שאתם סלע והישארו במקום בלי לזוז ככל שאפשר. בכדי ללכוד את הרגע הזה עלינו להתאזר בתכונה החשובה ביותר עבור כל צלם – סבלנות.

עלינו לאתר את מיקומו של הדג ולתפוס עמדה נוחה לידו בה לא נפריע להתנהגות הדג ו/או לסביבה שלו. כדאי למקם את המצלמה ולהכין אותה כך שהמבזק שלה יוכל להאיר את תוך פיו של הדג, לכוון את מצב הצילום לפי ההתאמה הטובה ביותר: צילום מקרו, מפתח צמצם מתאים לעומק שדה נרחב – כזה שבו גם פיו של הדג וגם פנים פיו יהיו ממוקדים, ואת שאר משתני המצלמה.

כאמור עלינו לוודא שהמצאותינו לא מפריעה לדג, אחרת הוא לא ירגיש בנוח לפעור את פיו ולפהק. ואז עלינו לחכות לרגע הנכון. דגי שונים בדרך כלל מפהקים בסדרה של שניים או שלושה פיהוקים אחת לשעה ולפעמים יותר מכך. כדאי לתפוס מרחק מול הדג וכשהוא מתחיל בסדרת הפיהוקים שלו להתקרב לאט מבלי להפחידו ולנסות ללכוד את הרגע.

כשזה מצליח ההרגשה מעולה וכשלא מצליחים, התסכול כל כך חזק שלפעמים נשארים במים לעוד פרק זמן ארוך בהמתנה עד לפיהוק הבא ואז מתחילים את כל התהליך מחדש. באחת מהצלילות ישבתי ליד הפרוג פיש כל כך הרבה זמן שפתאום הוא שחה והתיישב לי על המצלמה עצמה!?!

סבלנות היא שם המשחק! צילום: בועז סמוראי

בסדרת התמונות ניתן לראות דג פרוג פיש זעיר פוער את פיו. במהלך ההמתנה לפעולה זו הדג כל כך התרגל לנוכחותי עד שבשלב מסויים שחה והתיישב לי על המצלמה... צילומים: בועז סמוראי

צילום מתוך תכנון העיקרון השני הוא צילום מתוך תכנון. באחת מהצלילות המתקדמות בקורס הצילום, אני מבקש מהחניכים לשרטט עבורי סקיצה של התמונה אותה הם מתכננים לצלם, ואנו מנתחים אותה ביחד ומתכננים כיצד ניתן לשפר אותה ועל מה כדאי לשים דגש.

בדרך זו קל לנו לעבוד במים בצורה יותר מכוונת ומוצלחת, להתמקד במטרה שלנו ולהתקרב אליה ככל שאפשר.

כדי להחליט מה כדאי לצלם, מומלץ מאד לבצע צלילת הכנה או לצלול באתר מוכר. מוטב להסתכל על עבודות המוצאות חן בעינינו ולקבל מהן השראה, לנסות להבין מה אהבנו באותה התמונה ולפענח את המוטיב שיוצר אצלנו ענין באותה התמונה.

לבסוף אני ממליץ להציב מפעם לפעם את הצילום במרכז הצלילה ולתת לעצמכם הזדמנות להגיע לתוצאות טובות על ידי תכנון מתאים של צילום מסויים, ואז צלילה כדי להגיע לתוצאה הרצויה.

נסו להכין את בן הזוג שלכם לצלילה הזו ואפילו להשתמש בו ובזוג עיניו כמאתר פוטנציאלי לבעלי החיים שמעניינים אתכם, להשתמש בו כדוגמן תת ימי בדמות של צולל ברקע השונית, השושנון או הספינה אותה בחרתם לצלם. היפכו את נוכחותם של צוללים אחרים ליתרון ולא לחיסרון!

בהצלחה!

בצילום המצורף ביקשתי מצוללת בשם שירי אלוני שהצטרפה אלי לספארי צלילות בקובה ל'דגמן' לי צללית צולל ברקע אלמוגי ספוג בולטים. שירי התמקמה לפי סימון שלי ברקע המים והחזיקה בידה פנס צלילה שכוון אל המצלמה. נוכחותה הפכה את התמונה להרבה יותר מעניינת בעיני ולמזכרת כיפית עבורה.

18 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page